Stomatologie CUDALB-DENT filiala Nr.1
Stomatologie CUDALB-DENT filiala Nr.2
 

Profilaxia pediatrică

Ce presupune profilaxia pediatrică ?

Profilaxia dentară reprezintă cel mai important moment în procesul de menținere și îmbunătățire a igienei dinților. Aceasta presupune ansamblul unor procedure, care ajută la prevenirea apariției bolilor dentare.

Metode de profilaxie:

Igiena orală

Igiena orală este una dintre cele mai importante activități zilnice, care are rolul de a menține cavitatea bucală curate, astfel previne apariția cariilor, bolii parodontale sau a respirației urât mirositoare. Igiena orală presupune îndepărtarea plăcii dentare de pe întreaga suprafață a danturii și prevenirea depunerii acesteia. Tehnica trebuie să fie una corectă, adică mișcările efectuate trebuie să fie verticale, de la gingie spre dinte, care să aplice gingia pe dinți. Pe lângă periajul zilnic, se recomandă și utilizarea aței dentare, seara înainte de culcare pentru o igienă ideală a tuturor suprafețelor dinților.

Igenizarea corectă a dinţiilor vă scapă de tratamente costisitoare şi previne apariţia unor afecţiuni care vă pot pune în pericol sănătatea.

Stomatologia Cudalb-dent
Control regulat

Pentru menținerea dinților în stare sănătoasă și pentru a evita apariția bolilor, este necesar să se facă periodic controale. În urma unui astfel de control pot fi identificate la timp problemele, astfel și procesul de tartare devine mult mai simplu și mai puțin costisitor.

În cadrul controalelor de rutină, medicul va examina gingiile pentru depistarea prezenței eventualelor inflamații sau sângerări, va verifica mobilitatea dinților și va evalua adâncimea pungilor parodontale (dacă există).

Stomatologia Cudalb-dent
Detartrajul

Tratemntul de detartraj presupune eliminarea depozitelor de tartru de pe dinţi. Tartrul dentar este localizat în zonele în care periajul dentar este mai dificil sau imposibil, de aceea un astfel de tratament este o soluție ideală pentru o dantură sănătoasă și frumoasă. Detartrajul se realizeaza cu ustensile manuale cu care se detasează tartrul de pe dinți și cu instrumente activate sonic sau ultrasonic.

Dincolo de efectele ce le are asupra sănătății dinților, detartrajul are efecte benefice la nivel estetic, prin îndepărtarea diferitelor pete, în același timp oferind și o senzaţie de dinți foarte curați.

Stomatologia Cudalb-dent
Periajul profesional

Periajul profesional este o procedură medicală prin intermediul căreia se înlătură placa bacteriană de pe suprafața întregii danturi, precum și a diverselor pete. Periajul ajută la eliminarea coloraţiilor dentare externe, cauzate de alimente, tutun şi înlăturarea depunerilor de tartru fixate superficial pe suprafeţele dentare. Periajul profesional se realizează după detartrajul cu ultrasunete şi are scopul de a lustrui şi netezi suprafeţele dentare.

Stomatologia Cudalb-dent
Sigilarea șanțurilor și fosetelor

Sigilarea şanţurilor şi a fosetelor este o procedură prin care se detașează suprafața dentară de mediul cavității bucale, cu scopul de a preveni formarea cariilor. Sigilarea presupune aplicarea unor material fluide în interiorul șanțurilor și fosetelor care după întărire vor închide ermetic aceste spații, iar în acest fel bacteriile nu vor mai avea unde să se încorporeze. Sigilările dentare se recomandă să fie realizate îndată după ce dinţii temporari sau cei permanenţi erup.

Stomatologia Cudalb-dent
Depistarea și tratarea cariilor incipiente

Cariile dentare sunt cele mai frecvente și neplăcute afecțiuni. Depistarea și tratarea acestora în faza incipientă vă scutește de neplacerile cauzate de durerile dentare.

Stomatologia Cudalb-dent
Modificări de dietă

De cele mai multe ori cea care afectează dantura sunt chiar alimentele consumate, de aceea trebuie să fiți extrem de atenți la ceea ce mâncați și care sunt cantitățile. De exemplu, produsele bogate în carbohidrați sunt o sursă foarte buna de consum pentru bacteriile din placa dentară. Așadar, se recomandă să se reducă din consumul de dulciuri între mese, pentru că acestea creează o rezervă nutritivă continua pentru bacteriile din cavitatea bucală.

Stomatologia Cudalb-dent
Fluorul și Fluorizarea

Fluorul este un mineral natural, care poate fi întâlnit în cantităţi moderate chiar şi în apă sau diverse alimente consumate de noi zi de zi. Deşi are o influență negativă asupra organismului, utilizarea sa în cantităţi reduse, poate oferi un aspect de dinți sănătoşi, frumoşi şi puternici. Fluorul ajută la întărirea smalțului, pe care îl face mult mai rezistent la acțiunea cariilor.

Stomatologia Cudalb-dent